Тази година времето е на страната на българския туризъм!  Благодарение

...
Тази година времето е на страната на българския туризъм!  Благодарение
Коментари Харесай

Над 1 млн. българи тръгват на път за празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!  Благодарение на невиждано високите температури, уикенд почивките на планина или на село се " задействаха " още при започване на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи летовници по нашето Черноморие. А наближаващият Великден, който ще отбележим на 5 май, се обрисува като рекорден за туризма ни от 2019 година насам. Предпочитани непознати дестинации по празниците са прилежащите Балкански страни, само че също Италия, Испания, Англия и други европейски страни. " Но ние чакаме доста интензивни пътешествия на българите главно в България. Преобладаващ е изборът на нашите спа и планински курорти, както и на Черноморието ни " - сподели Константин Занков, специалист в туризма и добави:

" Общо пътуванията, които чакаме са сред 900 хиляди и 1 млн. в интервала на празниците - става дума за датите сред 1 и 10 май. Това значи, че към 800 хиляди наши сънародници ще пътуват в България и още близо 150 хиляди ще се насочат в чужбина. Но тук приказваме за всички форми на туризъм, в това число и посещаване на близки родственици и другари. И в случай че в предходните години за този интервал сме имали към 600 хиляди пътуващи българи, в този момент те са към един милион, което е сериозен растеж. "

Тази година означаваме 1-ви май, Великден и Гергьовден в няколко поредни дни при започване на месец май. Така че хората всеобщо си обезпечават дълга пролетна почивка, като сливат почивните дни с един или два дни заплатен отпуск. " Очакваният растеж на цените в бранша е сред 5 и 10%, само че това е обикновено, тъй като търсенето дефинира предлагането. А и българинът към този момент по-отрано резервира ваканцията си, което му разрешава и по-добре да възнамерява разноските си по време на пътешестване " – безапелационен е Константин Занков.

Инфлацията, войните в Украйна и Близкия Изток, политическата неустойчивост и идните избори не оказват никакво въздействие върху желанието на нашенеца да пътува. Същото важи и за непознатите туристи, които и тази пролет избират България, като евтина и атрактивна дестинация.

" За Великденските празници чакаме към 80 хиляди чужденци в България. За доста от тях България е обичайната дестинация за Великден и за едно пролетно пътешестване с взор към приближаващото лято. А летният сезон се обрисува като доста добър. Имаме повече декларирани полети от пазар Англия, извънредно мощни записвания на пазар Полша и леко нарастване на пазар Германия, където за жалост към момента следва да си възвърнем предходните темпове. Причината е, че там сезонът се възнамерява много по-отрано, с цел да има чартъри. Надяваме се най-накрая да достигнем равнищата от 2019 година, която беше рекордна за туризма в международен проект " - изяснява в Константин Занков.

Според него приемането на България в Шенген по въздух и вода не оказва резултат върху туризма ни, само че пък прави пътуването на българи и чужденци по-бързо и по-приятно. " Приемането ни в Шенген по земя обаче ще докара до сериозен растеж на пътуванията както към, по този начин и от България " – заключава Константин Занков в изявление за Радио България.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР